Sola kulturhus

Billetter: 51653460 — Resepsjon: 51653480

Vår historie

Sola kulturhus åpnet i november 1987. Lørdag 21. november ble det holdt en åpningsforestilling med blant annet musikalske innslag ved Rita Eriksen, Sola symfoniorkester, Confession, danseoppvisning ved Nord-Jæren Sportsdanser klubb og teater ved BATS (British Amateur Theatre Society). Åpningen ble kalt en ”åpen folkefest med lokale og nasjonale underholdningskrefter. Den offisielle åpningen var lørdag 5. desember da daværende ordfører Kåre Kvalvik tok imot 400 innbudte gjester. Da kulturhuset hadde gresstak ble ordføreren overrakt en lys levende geitebukk i gave fra byggmesterfirmaet Sagen. Bukken og to-tre andre geiter fikk senere leve mange gode dager oppe på gresstaket.

Bygget
Kulturhuset ble bygget i totalentreprise etter at AROS (nå Rambøll Arkitektur og plan) og AS Betong i fellesskap hadde vunnet en arkitekt-/prosjektkonkurranse som ble utlyst av Sola kommune. Bygget var moderne, stilig og funksjonelt. Beliggenhet nær Stavanger lufthavn Sola satte store krav til tekniske løsninger for å holde flystøy ute fra konsertsalene og opptaksstudio. Ytterveggene ble laget av stedbygd betong, isolert og utvendig forblendet med tegl. Teknisk sett var huset også fremtidsrettet og moderne, sceneanlegget var på høyde med regionteatre i Norge. I orkestergraven var det plass til 40 musikere, noe ingen andre hus på Nord-Jæren hadde.

Sola kulturhus bestod fra starten i 1987 av storsal, konsertsal, TV-studio/Kino, foajé med kafeteria, bibliotek med eventyrhage, møte- og utstillingsrom, musikkskole og ungdomsklubb og administrasjon. Før kulturhuset ble åpnet hadde både musikkskolen i Sola og fritidsklubben lokaler i brakker, og biblioteket lå i kjelleren på rådhuset, Sola musikkskole var den første i landet med skreddersydde lokaler. Bygget ble bygget med tanke på integrering og samhandling mellom virksomhetene. Kulturen skulle spire i det nye kulturhuset.Taket på kulturhuset var dekket av gress, nesten som et symbol på at det skulle spire og gro i kulturlivet i Sola, og som en understrekning av at det var et kulturhus som var tilpasset alle slags brukere.

Regionalt kulturhus
Sola kulturhus skulle være et hus for hele regionen, og det ble satt opp flere store forestillinger på 80- og 90-tallet. Mandag 27. august 1990 ble ”Hafrsfjordspelet” satt opp for første gang, et originalskrevet drama av Åse Marie Nesse om slaget ved Hafrsfjord. Premieren ble satt til åpningen av Gydafeltet, og selveste kronprinsesse Sonja var tilstede. I 1996 var det urpremiere på det lokale dramaet ”Rygekongen” om Erling Skjalgsson. Denne forestillingen ble satt opp flere ganger, både på kulturhuset og i Møllebukta i Hafrsfjord.

Operetter
På grunn av orkestergraven kunne det sette opp operetter. Ved flere produksjoner samarbeidet kulturhuset med Den Norske Opera, som bidro med både kulisser og fagfolk. Blant annet ble Czardasfyrstinnen, en av verdens mest populære operetter, satt opp.

Kunst
Huset har blitt brukt mye i forbindelse med kunstutstillinger med både lokale kunstnere og nasjonale kunstnere. På 90-tallet samarbeidet kulturhuset mye med Stavanger kunstforening, og Sola Atelier hadde sine mønstringer på huset.

Revy, musikal og teater
Huset har lang revy-, musikal og teatertradisjon. Sola barnetater ble stiftet tidlig på 90-tallet og var et samarbeid mellom Sola kulturhus, sosialetaten og musikkskolen (kulturskolen). De satte opp flere kjente stykker som ”Reisen til Julestjernen”, ”Mowgli”, ”Askepott”, ”Klatremus og dyrene i Hakkebakkeskogen”, ”Folk og Røvere i Kardemomme by” og mange flere. På slutten av 90-tallet overtok musikkskolen (kulturskolen) driften, og har også i dag et yrende liv innen teater. Blant annet arrangeres teaterfestivalen ”Heila helgå med teater” hvert år, i samarbeid med Stavanger kulturskole. Arrangementet tiltrekker seg over tusen publikummere.

Sola kulturhus tilbød i mange år sårt etterlengtede lokaler til kulturlivet i Stavanger og Sandnes. Korpsmiljøet i Sandnes arrangerte årlige mønstringer og musikklinja på Lundehaugen videregående skole (Vågen) framførte sine musikk- og teaterforestillinger i hovedsalen. Stavangers lokale jazzfestival ”Jazz i timeglass” ble arrangert 3 år på rad og tok i bruk alle husets saler og scener.
I 1989 ble ”Grease” satt opp med et ensemble bestående av 20 aktører, et timanns orkester og en scenestab på nærmere 30 personer. Musikalen fikk glitrende anmeldelser i pressen.
Sola-revyene til amatørteatergruppa i Sola Idrettslag har lang tradisjon og hadde stor suksess med oppsetninger i hovedsalen, foajeen og kulturhuskafeen helt fra husets første år og inn på 2000-tallet. Revyene inneholdt mye fornøyelig satire om hva som utspant seg i kulturen, politikken og det lokale næringslivet.

I 2004 ble Fame musikalen satt opp med et stort cast og orkester. Forestillingen ble sett av ca 20 000 personer. Året etter fulgtes det opp med Jesus Christ Superstar med gjennomgående elektronika inspirert musikk. Tanken med denne musikalen var først å ha den på Sola, for deretter å besøke andre hus i Norge. Det ble dessverre bare ett besøk til Arendal, men der solgte forestillingen 5 fulle hus. Kulturskolen satte opp Moulin Rouge i 2007 og leverte en forrykende musikal. Den neste store satsingen ble Sound of Music i 2010 i samarbeid med Haugesund teater. Totalt ble forestilling sett av 28 000 personer på Sola, i Haugesund og Bergen. I 2011 falt valget på Hakkebakkeskogen, en fin oppsetting som først ble vist på Sola og deretter Christiania teater i Oslo. Året etter ble Pippi satt opp, og også ble vist på Christiania teater. Forestillingene ble til sammen sett av ca 20 000.

De siste 16 årene har ”Barnas Store Julerevy” bygget seg opp til å bli en stor juletradisjon for mange. Svartnissen og de andre nissene er like morsomt både for store og små. I 2017 ble det satt opp hele 52 forestillinger og over 23 000 personer så Jakten på julesekken. 

Hvert år arrangeres UKM Sola på kulturhuset. Tidligere har også huset rommet UKM på fylkesnivå ved flere anledninger, da huset passer ypperlig for alle typer kulturelle uttrykk.

Kino
Fra starten i 1987 ble det vist kinoforestillinger på kulturhuset. Kinoen i Sola var et samarbeid med Stavanger, og filmene ble fraktet mellom Stavanger og Sola på store ruller. Det ble vist film for både voksne og barn. Etter hvert ble kinotilbudet avviklet, delvis grunnet dårlige besøkstall og fordi teknologien var vanskelig å få til i salene.

Medievirksomhet
Rundt tidspunktet da kulturhuset ble bygget ble kringkastingstilbudet i Norge liberalisert og NRK monopolet ble opphevet. Kommunestyret i Sola vedtok at det skulle legges til rette for medieaktiviteter i kulturhuset. Det ble innredet studio/produksjonslokaler og senere også anskaffet profesjonelt kamera- og redigeringsutstyr.

Særlig mediesalen (intimscenen) ble brukt til mye TV-produksjon. Flere programmer ble tatt opp i lokalene, TV3 spilte inn debattprogrammet ”Diskutabelt” med Robert Aschberg,”Lettvekterne” med Tande-P, ”Katta i sekken” med Steinar Lyse og Per Inge Torkelsen. Det var flere TV-kanaler som gjorde opptak på kulturhuset, TV 2 hadde sin base for nyhetsredaksjonen i Rogaland og leide folk og utstyr til produksjon av nyheter og sportsinnslag og programseriene ”3 kokker” og ”Trall a la Prots” i samarbeid med Rogaland Mediesenter (TV Vest). Medieutstyret og kompetansen i kulturhuset ble etter hvert også mye etterspurt av private bedrifter til innslag ved arrangementer i og utenfor huset.

Du er hjertelig velkommen til å gi oss innspill dersom du synes det er noe vi har utelatt som burde vært nevnt eller dersom du finner noe i historien du mener er feil. Send en e-post til post[a]solakulturhus.no.


Nettsiden er levert av Mandarin Design

Avbryt